Traškūs ir balti namuose rauginti kopūstai

Kopustai_DR

Žiemą labai mėgstame raugintus kopūstus, pastebėjau jog šalia mūsų nėra galimybės nusipirkti kokybiškai paruoštų, nes dauguma jų yra su dideliu pridėtinio acto ir cukraus kiekiu. Nepatikėsite kaip paprasta pasigaminti savus kokybiškus, baltus ir traškius. Apie raugintų kopūstų vertę nekalbėsiu, nes ir taip daug prirašyta, čia bus gamybos proceso aprašymas. Mes kopūstus užsiraugiame kelis kartus per metus, visada turimekokybiškų ir skanių pasidėję į šaldytuvą.

Ingredientai:

5 kilogramai kopūstų;

0,5 kilogramas morkų

90 gramų druskos (rupios, būtinai nejoduotos, rekomenduojame druskos dėti ir ragauti, turi būti į sūresniąją pusę);

4 šaukštai kmynų.

PARUOŠIMAS:

1. Nuimu gūžių viršutinius lapus ir išpjaunu kopūsto kotus.

2. Kopūstus plonai supjaustau peiliu arba virtuviniu kombainu. Morkas nuplaunu, nuskutu ir sutarkuoju burokine tarka.

3. Į indą, kuriame raugiame, dedame 15-20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų, maišome su morkomis, beriame kmynus. Grūstuve arba rankomis juos gerai suspaudžiame, truputį patraiškome, kad rūgstant lengviau atsirastų sultys. Tada vėl dedame sluoksnį kopūstų ir morkų, beriame druską ir kmynus, vėl paspaudžiame ir taip kol sudedame viską (reikia palikti 15-20 cm nuo indo viršaus tuščią, nes rūgdami kopūstai pakyla).

4. Kopūstus spaudžiame rankomis arba su grūstuve tol, kol atsiranda sultys. Tada ant viršaus uždedame skudurėlį, lėkštę paslegiame akmeniu ar stiklainiu su vandeniu, kad visi kopūstai būtų apsemti sultimis. Indą pridengiame marle arba dangčiu (bet dangtis neturėtų būti sandarus, kad galėtų išeiti rūgstant atsirandančios dujos).

5. Pirmąsias keletą dienų kopūstus laikykome šiltesnėje patalpoje (pvz. virtuvėje) arba patalpoje, kur yra šilčiausia. Bent vieną – du kartus per dieną kopūstus reikia išbadyti medine lazdele, kad iš visur, ypač iš dugno, lengviau pasišalintų rūgimo metu susidariusios dujos. Kai paviršiuje pasiranda putos ir skonyje atsiranda lengva rūgštelė, galima kopūstus nešti į vėsesnę patalpą (pvz. sandėliuką) – rūgimas tolgiau vyks, bet lėčiau, pamažu, nes jeigu kopūstia rūgsta labai greitai, jie gali suminkštėti. Mes dedame į didesnius stiklainius ir patalpiname šaldytuve.

Skanaus.

Žymos:

Dalintis

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Panašūs įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Prenumeruoti

Tiesiog užsiprenumeruokite mano naujienlaiškį
kad gautumėte visus šviežius pranešimus

Sveiki atvykę į rojų